Rød bil fra siden
NYSKAPENDE: Opel Ampera-e ble lansert som en praktisk rekkeviddepionér – og har fortsatt mange kvaliteter. Men prisen har gått som en jo-jo. Foto: Tomm W. Christiansen
Motor-test: Opel Ampera-e

Endelig en bil å sette pris på

I skrivende øyeblikk er prisen på en Opel Ampera-e 359.900 kroner. Har du fulgt litt med på denne bilens historie, så vet du at prisen fort kan være en helt annen når du leser dette.

Del denne artikkelen
71 Poeng

PS: Denne testen ble gjort våren 2019. Vi hadde med bilen i vår rekkeviddetest i juli 2019, der bilene ble kjørt fra fulladet til helt tomt batteri.

Testen hadde start i Oslo, med bykjøring, motorvei, riksvei og enkel fylkesvei på østlandet før vi endte opp på E6 oppover Gudbrandsdalen.

Opel Ampera e er oppgitt med 423 km WLTP-rekkevidde, viste 0 km rekkevidde i displayet etter 415,8 km, og gikk deretter ytterligere 8 km før den stoppet fullstendig. Bilen mister ikke trekkraft før den neste er helt tom, men mister kraft de siste få hundre metrene. Den varsler at det er nødvendig å lade høyspenningsbatteriet når det er 70 km igjen og deretter ved 23 km og 15 km, samt blinkende varsel om trekkraft. 

Bilens 12V-batteri tappes ikke av at bilen kjøres tom, og oppladingen etterpå er problemfri.

Den brukte 50 minutter på å lades fra 0 til 80 prosent på en vanlig CCS-lader (Grønn Kontakt) etter å ha kjørt tom, men ladet ikke da på et varmt batteri (som vanligvis gjør ladingen raskere).

Les hele rekkeviddetesten her!

Her fortsetter teksten fra den opprinnelige testen. Motor testet Opel Ampera-e første gang for snaut to år siden, men bilen ble da ikke den suksessen man trodde – først og fremst på grunn av leveringsproblemer. Den er derfor testet om igjen i 2019 i et nytt konkurransebilde.

Historien i korte trekk: For to år siden hadde mer enn 4000 nordmenn bestilt det som den gang var en rekkeviddepionér – og som fortsatt bare har et par konkurrenter. Prisen var svært gunstige 289.000.

Så fikk fabrikken store problemer med å levere bilen, prisen ble skrudd opp med drøye 50.000 kroner– og til slutt ble forhandlerne oppfordret til å stanse alt salg. Nedturen var total.

Så kom den gledelige nyheten i starten av 2019: Bilen kan igjen bestilles, og med garantert levering i løpet av året. Men: Prisen har økt ytterligere – til 399.900. Altfor mye, selv med alt tilgjengelig utstyr.

Motor skrev blant annet dette da vi i februar testet bilen på nytt i anledning returen:

«Den er skapt for et stort publikum – men i sitt etterlengtede comeback er prisen blitt høy. For høy, dessverre. Skal det liksom aldri lykkes for Opel Ampera-e? En maks utstyrt – og litt mindre - Hyundai Kona med samme effekt og bedre rekkevidde (449 km.), koster nesten 50.000 mindre. En maks utstyrt – og litt større – Kia e-Niro med samme effekt og bedre rekkevidde (455 km.), koster nesten 10.000 mindre. Norges mest solgte bil, vesentlig større Nissan Leaf, har kommet med ny batteripakke og angitt rekkevidde på 385 km. Denne koster drøyt 10.000 mindre. Som man forstår: Prispåslaget må føles surt for en elbil med flere grunnleggende gode kvaliteter.»

Signalene ble raskt oppfattet i Opel-organisasjonen, som nå er blitt en del av det store PSA-konsernet (Peugeot, Citroen, DS).

Les også: Leaf eller e-Golf? Her er vår dom

Rød bil fra siden

Rød bil fra siden

Rød bil bakfra

Detalj av girspak

Dashbord på bilLITT GAMMELT: Tiden går fort i elbilbransjen, og innvendig føles både design og materialkvalitet litt foreldet.

Ny justering

Noen dager etter at denne testen ble testen ble skrevet – tett opptil datoen for en aprilspøk – kom beskjeden om at prisen på Ampera-e nok en gang er justert. Denne gangen ned. 40.000 kroner.

Motor har fulgt opp med å justere poengsummen på både pris og annenhåndsverdi i denne testen.

Resultatet er en bil som plutselig er svært konkurransedyktig igjen, og som nå kan vurderes for sine iboende egenskaper.

Les også: Test av Kia e-Niro – lederen i budsjettklassen

Forseter på bil

Bakseter på bil

Frontparti på bil

Detalj av speil og front på bil

Bagasjerom på bilPRAKTISK: Bagasjerommet har ikke særlig lengde, men ok dybde. Fire voksne kan fint dra på langtur.

Smidig, men simplere

Ampera-e er smidig og lettkjørt med svært god oversikt framover og til siden.

Rekkevidden, komforten og bagasjeplassen holder til ukompliserte langturer for fire – og fartsressursene er naturligvis enorme, hvis man ønsker å utnytte de 204 hestene. 100 av dem er overflødige i en bil som dette.

Betjeningen er stort sett tydelig og grei – med unntak av lyd og kanalvalg for radioen, som sitter på hver sin side under rattet. Infoskjermen er stor og oversiktlig, men du må koble til din egen mobil for å få navigasjon.

Men den generelle kvalitetsfølelsen er ikke på nivå med konkurrentene, selv etter at prisen har falt. Materialer og overflater virker litt simplere.

Les også: Slik er bilprodusentenes elektriske planer

Opel Ampera-e

Lengde/bredde/høyde 416/176/159 cm
Hengervekt Kan ikke trekke henger
Sikkerhet 4 av 5 stjerner i EuroNCAP i 2018 (bilene kolliderer med et kjøretøy tilsvarende egen vekt/størrelse. På www.euroncap.com kan du lese mer detaljert om testene)
Sikkerhet voksne 82 prosent (testet av Euro Ncap, prosent på skala opp til 100)
Sikkerhet barn 73 prosent (testet av Euro Ncap, prosent på skala opp til 100)
CO2 (g/kg) 0
NOx (mg/km) 0
Akselerasjon (0-100) 7,3 sekunder
Bagasjerom (liter) 381
Bakkeklaring 12 cm
Beregning av annenhåndsverdi Beregnet av Leaseplan, som er merkeuavhengig og vurderer alle nye modeller. De gir score fra én til seks, hvor seks er best, i forhold til klassen og markedet. I denne testen har man estimert markedsverdien etter fire år og 60 000 km.
Rekkevidde (opplyst) 423 km (WLTP)
71 Poeng

Opel Ampera-e

Pris: Fra kr. 359.900 (eks. reg.)
Vi testet: Elmotor 204 hk, dreiemoment 360 Nm. Batteri 60 kWt, forhjulstrekk, trinnløst automatgir. 0-100 sek.: 7,3 sek. (fabrikkmålt)

Miljø og forbruk 9/10

9

I null grader og snøslaps målte vi forbruket til 1,90 kWt og stipulert kjørelengde til 320 km. Det er godkjent differanse til de offisielle tallene på 423 km, målt under gunstigere forhold. Null utslipp.

Pris 7/10

7

Med en fersk prisreduksjon på 40.000 kroner, øker også konkurranseevnen. Nå havner den i et sjikt med Hyundai Kona, Kia e-Niro og Nissan Leaf der faktorer som leveringstid, merkelojalitet og utseende blir mer avgjørende enn pris.

Driftskostnader 7/10

7

Opel har normale dele- og servicekostnader og naturligvis alle øvrige fordeler ved å være elektrisk. Kan kjøres nesten uten å bruke bremsen, det kan fort kreve nye bremseskiver.

Annenhåndsverdi 7/10

7

De store prisvariasjonene skaper et marked der noen vil gjøre en ok forretning og andre vil tape mye. Før den ferske prisreduksjonen kostet bilen 100.000 kroner mer enn for to år siden, nå 60.000 kroner. Selv i et elbilsultent land kan prisfallet bli stort.

Praktisk 6/10

6

Bagasjerommet er kort, men dypt og rommer litt mer enn for eksempel e-Golf. Baksetet er delbart 60/40, men mangler skiluke. Lett å gå inn og ut av. Man sitter høyt med usedvanlig store vindusflater framover og til siden – og ditto små bak.

Sikkerhet 7/10

7

Bare fire av fem stjerner av Euro NCAP på grunn av manglende setebeltevarsling bak. En glipp på en ellers sikker bil. Under landeveiskjøring rundt frysepunktet, opplevde Motor flere ganger at vinduspusserne frøs fast. Andre eiere har opplevd det samme.

Design 6/10

6

Ikke lett å lage et både pent og funksjonelt uttrykk på 4,17 meter, men vi synes Opel lykkes bra med eksteriøret. Men den like korte konkurrenten Hyundai Kona virker mer snerten. På det jevne innvendig, der heller ikke materialkvaliteten hever synsinntrykket.

Utstyr 8/10

8

Kommer bare i en toppmodell, med blant annet skinnseter, varme i ratt og baksete, nøkkelfritt system, bi-xenon lys og frontkamera med fotgjengeroppdager, ryggekamera og stort lydanlegg. Vinterdekk eneste tillegg.

Komfort 7/10

7

Svært lettkjørt, kan kjøres nesten bare med gasspedalen. Oversiktlig framover og til siden. Ryggekamera standard. Bra rattvarme, svak setevarme. Kronglete justering av radiokanaler/lyd. Bra fjæringskomfort på så liten bil. Må koble til telefon for å få navigasjon.

Kjøreegenskaper 7/10

7

Henger godt med under aktiv kjøring og kritiske manøver, selv om den er kort og høy. Tung og stabil på landeveien, lite småbilfølelse. Naturligvis svært rask og momentsterk med sine 204 hester.

Konkurrenter